Despre Comuna

PRIMARIA COMUNEI SAPOCA

JUDETUL BUZAU

Istoric

primarien

 

Aici, unde câmpia şi dealurile sunt legate de apele Buzăului şi ale Slănicului, a existat viaţă încă din cele mai vechi timpuri. Astfel, cele mai vechi urme de locuire datează din perioada de mijloc a neoliticului.

Localitatea s-a format ca urmare a deplasării oamenilor care locuiau la munte şi îşi aveau pamânturile la câmp. Aceştia, făceau negoţ în acestă zonă şi astfel dintr-un loc de trecere şi de popas s-a constituit o aşezare rurală.

Primaria comunei Sapoca a luat fiinta in anul 1929, an in care satul Sapoca si fostul sat Valea Putului, care ulterior a fost desfiintat si incorporat in satul Sapoca, s-au deslipit de la comuna Cernatesti si au format comuna Sapoca. In anul 1952, la teritoriul comunei s-a adaugat si satul Matesti, care pana in acel an a apartinut de comuna Maracineni. Odata cu infiintarea noii unitati administrative teritoriale era normal si firesc sa ia nastere si administratia publica locala a acesteia.

Așezare şi demografie

Comuna Săpoca se află in partea centrala a judetului Buzau, la confluenţa râului Slănic cu apa Buzăului, în Subcarpații de Curbură, la distanţă de 8 km de municipiul de reşedinţă, de-a lungul drumului judetean 203K  Buzau-Lopatari.

Comuna se invecineaza la nord cu comuna Cernatesti, la nord-vest cu comuna Berca, la vest cu comuna Vernesti, la sud-est cu comuna Maracineni si la nord-est cu comuna Posta Calnau.

Comuna Sapoca are în componeţa sa două sat. Satul Măteşti este situat in partea de sud a comunei, iar satul Săpoca este centrul de resedinta al comunei si se afla situat la confluenta apei paraului Slanic cu apa raului Buzau. Apa paraului Slanic desparte satul Sapocain doua parti: Sapoca –Garla si Sapoca-propriu zisa. Sapoca-Garla se afla pe partea dreapta a Slaniculuisi constituie vechea vatra a satului.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Săpoca se ridică la 3.305 locuitori (Sapoca-1750 si Matesti-1555), în creștere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.210 locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (98%). Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor fiind de religie ortodoxa (96,64%).

Structura organizatorica

Primaria comunei Sapoca este organizata pe compartimente intre care exista relatii de colaborare.Primarul, viceprimarul, secretarul unitatii administrativ- teritoriale si aparatul de specialitate al primarului constituie o structura functionala cu activitate permanenta, denumita Primaria comunei Sapoca, judetul Buzau, care duce la indeplinire hotararile consiliului localsi dispozitiile primarului, solutionand problemele curente ale comunitatii locale.

 Ocupaţii de bază şi secundare

Relieful de tranzit de la câmpie la deal, precum şi condiţiile climatice blânde – climă temperat-continentală – şi cele social-economice specifice au favorizat dezvoltarea legumiculturii, cu precădere în satul Măteşti şi viticulturii, în Săpoca.

Legumicultura a fost adusă în localitate de către bulgari în secolul al XIX-lea, atraşi fiind de resursele bogate ale solului şi de posibilităţile de irigare. De atunci, veacuri la rând au trecut peste satul Măteşti, însă locuitorii au rămas fideli acestei ocupaţii. De-a lungul apei pe o suprafaţă de 50 de hectare, ani de ani agricultorii înfiinţează cele mai frumoase grădini de legume şi zarzavaturi din sud-estul României.

Prepararea băuturilor alcoolice în Săpoca şi comercializarea lor datează încă din cele mai vechi timpuri, când satul reprezenta loc de popas pentru muntenii ce treceau la câmp.

Practicarea viticulturii se face pe o suprafata de 250 ha si se reflectă chiar şi în tipul arhitectonic al locuinţelor, acestea avânt pivniţe şi locuri de depozitare a materiei prime.

Cultivarea cerealelor reprezinta o alta ocupatie a locuitorilor si se desfasoara pe o suprafata de aproximativ 1500 ha, pe raza localitatii activand un numar de 3 asociatii agricole.

Invatamant

In comuna Sapoca exista 2 scoli si 2 gradinite in care invata un numar de 340 elevi si prescolari, dintre care  95 la invatamant prescolar.

Unitatile scolare corespund din punct de vedere al cerintelor didactice, scoala din satul Matesti fiind reabilitata in cadrul proiectului „Reabilitare, extindere, modernizare si dotare Scoala Matesti, comuna Sapoca, judetul Buzau” finantat din fonduri europene prin Programul Operational Regional 2009 – 2013.

La nivelul localitatii functioneaza 2 camine culturale reabilitate si dotate cu fonduri proprii, 2 dispensare umane, 2 unitati farmaceutice si 3 biserici, biserica din satul Matesti fiind declarata monument istoric.

In localitate functioneaza  Spitalul de neuropsihiatrie si pentru masuri de siguranta Sapoca, fiind clasificat al doilea ca marime din tara.

Locuitorii beneficiaza si de o baza sportiva in cadrul careia activeaza o echipa de fotbal.

Printre preocuparile imediate ale executivului se afla atragerea de investitori in vederea crearii de locuri de munca, infiintarea de spatii educativ-creative, spatii verzi si de agrement precum si reabilitarea drumurilor satesti.

In intentia noastra se afla si realizarea infratirii cu o localitate europeana care sa se incadreze in specificul activitatilor desfasurate in localitatea noastra.

Se doreste realizarea unui schimb de experienta  si participarea la actiuni comune in vederea cunoasterii reciproce intre culturi si optimizarea activitatilor desfasurate la nivelul comunei.

 

P R I M A R ,

Laurentiu-Iulian Manea